Новини

Новини

Общият устройствен план на Пловдив - 3 нови моста и вторични градски центрове в плана на Пловдив

Общият устройствен план на Пловдив - 3 нови моста и вторични градски центрове в плана на Пловдив

29.5.2006 г. 13:30:44

Обособяването на вторични градски центрове е заложено в Общия устройствен план на Пловдив, чието обществено обсъждане стартира днес в Панаира. Според главния архитект на общината Емилия Божкова една от стратегическите цели на плана е разрушаването на архаичния моноконцентричен модел, според който център е единствено Главната улица. Божкова заяви, че според нея трябва да се обособят поне още 3 вторични градски центъра – в района на Гладно поле, в Южен и в Северен.

Още 3 нови моста над Марица, освен съществуващите 6, ще отпушат трафика на автомобили в града – подчерта главният архитект. Тя посочи, че ще бъде доразвито и заложеното в транспортно-комуникационната схема от 1972 г, но нереализирано, разширение на основните булеварди с по една допълнителна лента във всяко от пътните платна.

Според Божкова първият след 1968-а година общ устройствен план може да даде и други посоки за развитие на Пловдив, освен на запад, където все още има свободни терени за застрояване. Промишлените зони, които притискат града от север и юг, вече се преструктурират и не замърсяват както някога, подчерта главният архитект. Според нея, ако се реши в Пловдив да има небостъргачи, подходящото за това място е Гладно поле - между двете дъги, описани от тепетата и от блоковете на ЖР ”Тракия”.

През есента ще бъде второто обсъждане на общия устройствен план, на което ще бъдат представени и ескизни варианти. Очаква се той да бъде приет през пролетта на следващата година, а до една година след това ще бъдат разработени и подробните устройствени планове.

Дарик радио


Министърът на земеделието открива мегафорума "Агра 2020"
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще открие днес в Пловдив Международната селскостопанска изложба „Агра 2020“.
Започнаха честванията за 147-та годишнина от гибелта Васил Левски
С панихида и поднасяне на цветя в знак на признателност пловдивчани отбелязаха 147-та годишнина от гибелта на Васил Левски.
 Вино и любов !
Вино и любов !
14.2.2020 г. 9:00:00
По стар стил 14 февруари (1 февруари) е денят на Трифон Зарезан. Много стопани предпочитат днешния ден за ритуала зарязване на лозето пред 1 февруари. Днес на много места отбелязват и деня на Свети Ва...
ВЛАСОВДЕН (Св. Влас)
ВЛАСОВДЕН (Св. Влас)
11.2.2020 г. 10:00:00
Именници: Власо
СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ
СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ
10.2.2020 г. 9:00:00
Именници: Харалампий, Хараламби, Ламби, Ламбри, Хари, Валентин, Валентина, Валери, Валерия.
Сретение Господне (Зимна Богородица)
Един от четирите празника, посветени на Божията майка. Съвпада с четиридесетия ден от рождението на Исус Христос, когато Богородица отива в Йерусалимския храм.
Вълчи празници (ТРИФОНЦИ) - 2-3 февруари
Именници: Симеон, Симеонка (на 3 февруари)
Днес е Трифоновден
Днес е Трифоновден
1.2.2020 г. 8:00:00
Именници: Трифон, Трифонка, Лозан
Годишнина от рождението на Ванга
Ванга или Баба Ванга, или Леля Ванга (родена Вангелия Гущерова) е българска пророчица. Прочута е в цял свят с пророкуванията си и често е наричана феномен, защото имала дарбата да предсказва бъдещ...
Годишнина от рождението на Стефан Стамболов
Една символична снимка - Стамболов на фона на Руската църква. Църквата на убийците му...