Новини

Новини

Най-старата писменост в света е създадена у нас

Най-старата писменост в света е създадена у нас

2.9.2006 г. 08:38:47 ч.

Най-старата писменост в света е създадена у нас...

Само жрецът е знаел какво пише на древната "книга", твърди проф. Николай Овчаров

Българските земи са дали най-старата писменост на света. Това не е поредната сензация, родена в главата на някой псевдоучен. Сензационната новина съобщи на нарочна пресконференция археологът проф. Николай Овчаров.

Той показа третата по рода си керамична плочка с пиктографско (рисунково) писмо, подобно на египетската писменост. Плочката била подарена на професора от бизнесмен, пожелал да остане анонимен. Овчаров само уточни, че е от район в Южна България. Най-древната "книга"престояла в частната колекция на дарителя около 20 години и е в изключително добро състояние.
"
Проф. Николай Овчаров показва плочката с праисторическа писменост
Фото Анатон ЧАЛЪКОВ

На пиктограмата ясно се откроява човешка фигура. "Това не е мое откритие, а е дарение от частен колекционер, пожелал анонимност..." С тези думи проф. Николай Овчаров представи плочката с най-древната писменост на света. Мястото на намиране на плочката не е сигурно, но според учения находката е от Южна България. "Сама по себе си плочката с изобразените на нея знаци не е новост", обясни професорът. Тяе третата по рода си и се надявам на бял свят да се появят и други. Първите две са открити още през 60-те години на ХХ в. - едната край с.Градешница, Монтанско, а другата при разкопките при с. Караново, Новозагорско.

Самата плочка е с размери приблизително 7 на 8 см и дебелина 1,3 сантиметра. Изработена е от добре изпечена и емайлирана керамика. Тя еизписана едностранно, само в единия ъгъл на обратната страна езапочнато издълбаването на следващите знаци. Самите те представляваттриъгълници и ромбове с поставени на различни места точки. На едно отполетата е изобразено схематично изображение на човешка фигура спротегната лява ръка.

Плочката датира от първата половина на петото хилядолетие преди Христа,категоричен е проф. Овчаров, позовавайки се на експертизата на доц.Красимир Лещаков. Изображенията са близки до писмените знаци наплочките от Градешница и Караново, които обаче са доста по-схематични.

Навярно никога няма да можем да разчетем тeзи знаци, но очевидно стававъпрос за наченки на развитие на писменост, коментира проф. Овчаров.Той разясни, че тези първи опити за графично изобразяване на информацияса имали култов характер и значението им е било известно само напосветените жреци. "Не сме наясно дори от коя страна трябва да серазчита плочката. Ако човешката фигура на нея се разглежда в легналоположение, най-вероятно да става въпрос за жертвоприношение. Но ако серазглежда от друг ъгъл, това може да е самият жрец. Триъгълниците сточки са символ на женския полов триъгълник и съответно на плодородие,а ромбовете - на благоденствие въобще, анализира Овчаров.

Видният ни археолог напомни, че още през 1969 г. сред неговите колеги се разгърнали дискусии относно смисъла на знаците върху плочките от Градешница и Караново. Той се присъедини към мнението на доц. Красимир Лещанов, че най-правилно е да се говори за опити за създаване напрототипа на сричковото писмо, наложило се в края на III - началото наII хилядолетие пр. Хр.

Проф. Николай Овчаров отхвърли като неприемливи опитите на псевдоучени като Стефан Гайд да тълкуват след компютърна обработка  текстовете, закодирани в подобни пиктограми.  "След изчистването на линиите нарисунъка всеки вижда каквото си иска - на един му се струва, че това екон, на друг - че е сграда", лаконичен бе професорът.

 Константин СЪБЧЕВ, СтандартНюз

Днес е Атанасовден
Днес е Атанасовден
18.1.2019 г. 08:00:00 ч.
Aтанасовден се почита като патронен празник от ковачи, ножари и налбанти. На 18 януари празнуват именниците Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.
Днес е АНТОНОВДЕН
Днес е АНТОНОВДЕН
17.1.2019 г. 09:00:00 ч.
Именници: Антон (означава "безценен" на латински), Андон, Антония, Тончо, Тоня, Антон, Андон.
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
16.1.2019 г. 09:00:00 ч.
Празникът Южници-верижници е първият от комплекса Антоновден - Атанасовден (16-17-18 януари ) и е подготовка за другите два празника.
Света мъченица Татяна
Света мъченица Татяна
12.1.2019 г. 09:00:00 ч.
Именници: Татяна, Таня
Европейска столица на културата: Как Пловдив се готви за домакинството?
След броени часове Пловдив става официално Европейска столица на културата за 2019 г..
ДНЕС Е БАБИНДЕН
ДНЕС Е БАБИНДЕН
8.1.2019 г. 09:00:00 ч.
Празник, посветен на бабите-акушерки, родилките и здравето на децата. Съдържа 3 основни обредни елемента: къпане на малките деца от бабата, което се съпровожда с благословии, намазване на децата с ...
Празникът на Йоан Кръстител или Ивановден
На 7 януари българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Празникът е известен още като <...
Днес е БОГОЯВЛЕНИЕ / ЙОРДАНОВДЕН
Именници: Йордан, Йорданka, Йонко, Йонка, Данчо, Данka, Дана, Богoлюб/а, Божан/а, Божил, Божидар/a, Боян/а, Богдан/a, Богомил/а, Бистра, Бончо, Бонка. \r\n

Днес е роден първият български генерал - генерал-майор Сава Муткуров
Той е деен участник в Съединението, в Сръбско-Българската война, застава на страната на Стамболов, за да защити отечеството срещу русофилския преврат; би...
 2 януари - СИЛВЕСТЪРОВДЕН
Патрон на празника е Свети Силвестър, римски папа (314–335) от, покръстил император Константин Велики. По време на неговото светителство неделният ден бил преименуван от "ден на Слънцето"...