Новини

Новини

Най-старата писменост в света е създадена у нас

Най-старата писменост в света е създадена у нас

2.9.2006 г. 8:38:47

Най-старата писменост в света е създадена у нас...

Само жрецът е знаел какво пише на древната "книга", твърди проф. Николай Овчаров

Българските земи са дали най-старата писменост на света. Това не е поредната сензация, родена в главата на някой псевдоучен. Сензационната новина съобщи на нарочна пресконференция археологът проф. Николай Овчаров.

Той показа третата по рода си керамична плочка с пиктографско (рисунково) писмо, подобно на египетската писменост. Плочката била подарена на професора от бизнесмен, пожелал да остане анонимен. Овчаров само уточни, че е от район в Южна България. Най-древната "книга"престояла в частната колекция на дарителя около 20 години и е в изключително добро състояние.
"
Проф. Николай Овчаров показва плочката с праисторическа писменост
Фото Анатон ЧАЛЪКОВ

На пиктограмата ясно се откроява човешка фигура. "Това не е мое откритие, а е дарение от частен колекционер, пожелал анонимност..." С тези думи проф. Николай Овчаров представи плочката с най-древната писменост на света. Мястото на намиране на плочката не е сигурно, но според учения находката е от Южна България. "Сама по себе си плочката с изобразените на нея знаци не е новост", обясни професорът. Тяе третата по рода си и се надявам на бял свят да се появят и други. Първите две са открити още през 60-те години на ХХ в. - едната край с.Градешница, Монтанско, а другата при разкопките при с. Караново, Новозагорско.

Самата плочка е с размери приблизително 7 на 8 см и дебелина 1,3 сантиметра. Изработена е от добре изпечена и емайлирана керамика. Тя еизписана едностранно, само в единия ъгъл на обратната страна езапочнато издълбаването на следващите знаци. Самите те представляваттриъгълници и ромбове с поставени на различни места точки. На едно отполетата е изобразено схематично изображение на човешка фигура спротегната лява ръка.

Плочката датира от първата половина на петото хилядолетие преди Христа,категоричен е проф. Овчаров, позовавайки се на експертизата на доц.Красимир Лещаков. Изображенията са близки до писмените знаци наплочките от Градешница и Караново, които обаче са доста по-схематични.

Навярно никога няма да можем да разчетем тeзи знаци, но очевидно стававъпрос за наченки на развитие на писменост, коментира проф. Овчаров.Той разясни, че тези първи опити за графично изобразяване на информацияса имали култов характер и значението им е било известно само напосветените жреци. "Не сме наясно дори от коя страна трябва да серазчита плочката. Ако човешката фигура на нея се разглежда в легналоположение, най-вероятно да става въпрос за жертвоприношение. Но ако серазглежда от друг ъгъл, това може да е самият жрец. Триъгълниците сточки са символ на женския полов триъгълник и съответно на плодородие,а ромбовете - на благоденствие въобще, анализира Овчаров.

Видният ни археолог напомни, че още през 1969 г. сред неговите колеги се разгърнали дискусии относно смисъла на знаците върху плочките от Градешница и Караново. Той се присъедини към мнението на доц. Красимир Лещанов, че най-правилно е да се говори за опити за създаване напрототипа на сричковото писмо, наложило се в края на III - началото наII хилядолетие пр. Хр.

Проф. Николай Овчаров отхвърли като неприемливи опитите на псевдоучени като Стефан Гайд да тълкуват след компютърна обработка  текстовете, закодирани в подобни пиктограми.  "След изчистването на линиите нарисунъка всеки вижда каквото си иска - на един му се струва, че това екон, на друг - че е сграда", лаконичен бе професорът.

 Константин СЪБЧЕВ, СтандартНюз

Световен ден на водата
Световният ден на водата се отбелязва на 22 март по решение на конференцията на ООН за околната среда и развитието, взето в Рио де Жанейро, Бразилия през юни 1992 година.
Честита Пролет!
Честита Пролет!
20.3.2019 г. 23:59:00
В 23 часа и 58 минути настъпи Астрономическата пролет.
20 март- Международен ден на франкофонията
Първият “Sommet de la Francophonie” се състои в Париж през 1986 г. В него участват около 44 държави, които решават да обявят 20 март за международен ден на франкофонията. През декември 199...
Днес е роден немският гений Рудолф Дизел
Да си припомним трагичната съдба на на великия немец - Рудолф Дизел, който продаде патента си   15 декември 1899 година. Мюнхен, ул. "Lessingstrasse&rd...
Днес е Тодоровден
Днес е Тодоровден
16.3.2019 г. 10:00:00
Именници: Тодор, Тодорка,Теодор, Теодора. Обредна трапеза: пита с мая, леща, чорба от гъби.
Мобилно приложение ориентира туристите за събитията и забележителностите в Пловдив
През последните години Пловдив привлича редица чуждестранни инвеститори, които създават свои производствени бази в икономическата зона на града. Това допринася както за намаляването на безработицата в региона, така и за рекламата на Пловдив в Европа и по света.
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
10.3.2019 г. 8:00:00
Oбредна трапеза: баница, питка, млин със сирене, яйца, бяла халва с ядки, риба.
България отбелязва "Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството"
България отбелязва днес "Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството", обявен с решение на Министерския съвет на 13 февруари 2003 г. и отбелязан за първи път у нас...
Международният ден на жените се отбелязва днес
Днес в някои страни на света се отбелязва международният ден на жените. Празникът е свързан с първата масова проява на жени работнички в Ню Йорк на 8 март 1857 година.На Втората международ...
Месни Заговезни
Месни Заговезни
3.3.2019 г. 11:00:00
На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости - т.е."заговяват от месо", затова празничната трапеза е само от месни ястия. В...