Новини

Новини

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище си дойде завинаги в Пловдив

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище си дойде завинаги в Пловдив

8.10.2010 г. 12:15:48

Под засилена полицейска охрана в Пловдив пристигна оригиналът на Панагюрското златно съкровище. Пред Радио Плводив кметът Славчо Атанасов гарантира, че именно това е оригиналът на прочутото съкровище и то ще остане завинаги в Пловдив.

След 36 години показване в различни държави по целия сват уникалните златни съдове пристигнаха в Пловдив с бронирани коли и тежковъоръжена охрана. Панагюрското злато ще бъде поставено в централната зала на новата сграда на Археологическия музей в Пловдив.

Нейното официално откриване е насрочено за 12-ти октомври. Обновеният музей разполага с 9 зали, една от които ще се използва за временни експозиции на 100-те хиляди експоната, с които разполага музейният фонд.

В останалите зали за постоянно ще бъдат изложени 5 000 експоната.

Радио Пловдив

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.