Новини

Новини

 Пловдивската фея на клавишите Ана Петрова ще зарадва  Чикаго

Пловдивската фея на клавишите Ана Петрова ще зарадва Чикаго

13.1.2010 г. 13:10:19

Прочутата вече на петте континента пловдивчанка, която е само на 23 години, а кара светът да става на крака, когато се чуе името България, е специален гост на Мyra Hess Memorial Series  в Preston Bradley Hall

"

 

в Чикагския Културен Център

 

"

 

на 24 февруари. Концертът в памет на великата английска пианистка Мира Хес, която предава уменията да чуват метаморфозите на клавирния звук и да ги откриват в музиката си на много таланти, ще се излъчва по WFMT-FM радио и Канал 25 в САЩ. Публиката в Чикаго ще се потопи във виртуозните изпълнения на Анна Петрова, избрала няколко емблематични творби - “Jesus joy of man’s desiring” на Хес по Бах, “Отражения по водата” и “Златни рибки” от Дебюси и “Вариации по Корели” от Рахманинов. 

Анна Петрова е възпитаник на Светлана Косева в Националното училище за музика и танц “Добрин Петков”. След като спечели пълна стипендия в престижния “Маnhattan School of Music”, отиде в класа на пианиста Орасио Гутиерес. В момента продължава своето образование в Щатите като магистър с пианиста Андре-Мишел Шуб.
Анна Петрова има много награди в колекцията признания на таланта - Първа награда на конкурса “Панчо Владигеров”, трета награда на международния конкурс Bosendorfer, втора награда на международния конкурс “Мария Юдина”. 

 

Текст - "Марица"

Снимки - намерени за Вас от Пловдивгайд от http://www.harvardsquarelibrary.org и http://www.explorechicago.org

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.