Новини

Новини

 Йордановден е - в Пловдив 21-годишният Иван Бояджиев извади кръста

Йордановден е - в Пловдив 21-годишният Иван Бояджиев извади кръста

6.1.2010 г. 13:14:06

 

21-годишният Иван Бояджиев извади кръста от водите на река Марица тази година. Младежът, който работи като разносвач на хляб, е от пловдивския квартал „Мараша" и скача за първи път. Той е член на пловдивския рокерски клуб „Вагабонд". Младежът ще получи икона от Пловдивската митрополия.

Над 20 мъже се включиха в ритуалното къпане. Да наблюдават борбата на мъжете в ледените води на Марица се събраха хиляди пловдивчани. Велик водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Преди църковния ритуал край реката, с литийно шествие свещениците и миряните пренесоха Богоявленския кръст от катедралния храм „Св. Богородица". Там владиката отслужи празнична литургия, след което в двора на църквата освети бойните знамена. 

Darik


Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.