Новини

Новини

 Симеон Велики ще има паметник. А има ли смисъл в това...

Симеон Велики ще има паметник. А има ли смисъл в това...

30.11.2009 г. 9:16:52
Скулпторът Николай Савов, автор на паметника на хан Крум в „Тракия", спечели вчера конкурса за нов монумент - на цар Симеон Велики. Той получава правото да извае от бронз и камък фигурата на българския държавник на пл. „Никола Мушанов", до сградата на областта и срещу бившия ресторант „Стадиона".

Проектът е почти същият, какъвто Савов беше представил пред пловдивчани преди една година - цар Симеон на кон с поразяващ противника меч. Композицията ще бъде висока 12,50 метра с постамента, обясни вчера членът на комисията арх. Цветан Мумджиев от Общинския институт „Старинен Пловдив. Приблизителната стойност на паметника е 1 695 000 лева. Преди година проектът струваше 821 000 лева.

Николай Савов спечели 247,19 точки в състезание с още три творчески колектива.

На второ място е класиран проектът на академик арх. Георги Стоилов и скулптора Величко Минеков, автор на паметника на Съединението. Двамата творци въплътиха образа на Симеон Велики, седнал на трон, с вдигнат жезъл.

На трето място е творбата на синовете на Николай Хайтов - Здравец и Александър Хайтови. Техният образ на Симеон също е на кон. Известният пловдивски архитект Матей Матеев и скулпторът Стоян Учкунов са класирани на четвърто място със 163,77 точки. Техният Симеон Велики също е качен на трон, с акцента, че той преди всичко е бил държавник и книжовник.

Изграждането на паметника ще бъде изцяло със средства от спонсори. В общината ще бъде открита набирателна дарителска сметка. Тепърва ще се установява точната сума, необходима за монумента.

Марица

*Пловдивгайд: Броят на царете, на които няма издигнати паметници в Пловдив, застрашително намалява, тъй че художниците-монументалисти да се вземат в ръце и да побързат...


21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.