Новини

Новини

Покани от музеите на Пловдив

Покани от музеите на Пловдив

1.6.2010 г. 1:57:27

Регионален исторически музей – Пловдив:

Негово превъзходителство Цунехару Такеда – Посланик на Япония и Стефан Шивачев-директор на Регионален исторически музей – Пловдив ви канят в 11.00 часа на 1 юни 2010 година на откриването на постоянната музейна експозиция „ Душата на японската кукла” в сградата на музея на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14 – отдел „Нова история”.

В експозицията са показани над 150 оригинални японски кукли, облекла, музикални инструменти и играчки - дарение на музея от японски неправителствени организации през 2005 година. Това е единствената в България колекция от така характерните за японския бит и култура кукли. Проектът за експозицията на Константин Камбарев е реализиран по спечелен проект на стойност 18 300 евро пред Посолството на Япония.

Заедно с новата експозиция ще бъде открита и изградената в сградата
музейна зала за гостуващи изложби, в която е показана част от
изложбата „ Послание от вечността” / културно – историческото
наследство на Пловдив/.

Автро на снимката - Klearchos Kapoutsis,flickriver.com***

Регионален етнографски музей – Пловдив (на снимката):

На 2 юни 2010 г. (сряда) от 18.00 часа в Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита авторска изложба керамика „ ТРАДИЦИЯ ВЪВ ВРЕМЕТО ”  на фамилия Йовкови


Ралица Йовкова

Родена на 22 юни 1978 г. в гр. Троян.
Завършва СХУПИ – Троян през 1996 г. Същата година е приета в Художествената академия в София и защитава с отличен дипломна работа по керамика през 2001 г.
От есента на 2002 г. е преподавател по керамика и рисуване в Средното художествено училище по приложни изкуства в родния си град.
През 2002 г. Музеят на занаятите в Троян организира изложба керамика на фамилия Йовкови – четири поколения. Участва в изложби в троянската градска галерия „Серякова къща”.
Участва заедно с баща си в биеналето в Тюфе/Превел (Франция) през 2007 г.
През 2009 г. участва в керамичното биенале в гр. Коруж (Швейцария), където е единствената българка, избрана между 818 кандидата от цял свят. Творбата ú е включена в Каталога на конкурса.

Нейни произведения са в колекции извън пределите на България.


Николай Йовков

Роден на 4 април 1948 г. в с. Абланица, Ловешко.
Баща му, Стоян Йовков е керамик, наследил занаята от своя баща Йовко Стоянов.
Завършва керамичното училище в Троян през 1967 г., а след това е приет в Художествената академия „Николай Павлович” в София. След завършването постъпва на работа като преподавател по керамика в Художественото училище.
Негови творби има в частни колекции във Франция, Швеция (където специализира през 2000 г.), Италия, САЩ, Япония, Германия.
Участва в ОХИ в Троян, София, Плевен.
Прави самостоятелни изложби в Орешак, Плевен и Трявна.
В произведенията му се наблюдава разнообразие от стилове и форми, но от петнадесет години се ориентира в изработването на търновска сграфито керамика, в която преобладават растителни и животински елементи.
През 2008 г. печели майсторско свидетелство в състезанието на керамиците, организирано от АЕК „Етър” в Габрово и организира своя изложба там през 2009 г.

Днес е ПЕТКОВДЕН (Преп. Параскева - Петка Търновска)
Именници: Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка.Петковден, наричан още Петки - народен празник, свързан с някои предхристиянски елементи. В планинските райони на Петки се извършват о...
В петък е Международният ден на усмивката :)
По традиция (вече 12 години) всеки първи петък на октомври (през 2012 година на 5 октомври), преди да настъпи есента, се отбелязва Световният ден на усмивката.
ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911). Свети Андрей Юродиви с ученика с...
22 септември - Ден на Независимостта на България
30 години след Освобождението на България от турска власт последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложе...
Днес е Вяра, Надежда и Любов
Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, и на майка им - света София. На тях са наречен...
КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...