Новини

Новини

Покани от музеите на Пловдив

Покани от музеите на Пловдив

1.6.2010 г. 1:57:27

Регионален исторически музей – Пловдив:

Негово превъзходителство Цунехару Такеда – Посланик на Япония и Стефан Шивачев-директор на Регионален исторически музей – Пловдив ви канят в 11.00 часа на 1 юни 2010 година на откриването на постоянната музейна експозиция „ Душата на японската кукла” в сградата на музея на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14 – отдел „Нова история”.

В експозицията са показани над 150 оригинални японски кукли, облекла, музикални инструменти и играчки - дарение на музея от японски неправителствени организации през 2005 година. Това е единствената в България колекция от така характерните за японския бит и култура кукли. Проектът за експозицията на Константин Камбарев е реализиран по спечелен проект на стойност 18 300 евро пред Посолството на Япония.

Заедно с новата експозиция ще бъде открита и изградената в сградата
музейна зала за гостуващи изложби, в която е показана част от
изложбата „ Послание от вечността” / културно – историческото
наследство на Пловдив/.

Автро на снимката - Klearchos Kapoutsis,flickriver.com***

Регионален етнографски музей – Пловдив (на снимката):

На 2 юни 2010 г. (сряда) от 18.00 часа в Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита авторска изложба керамика „ ТРАДИЦИЯ ВЪВ ВРЕМЕТО ”  на фамилия Йовкови


Ралица Йовкова

Родена на 22 юни 1978 г. в гр. Троян.
Завършва СХУПИ – Троян през 1996 г. Същата година е приета в Художествената академия в София и защитава с отличен дипломна работа по керамика през 2001 г.
От есента на 2002 г. е преподавател по керамика и рисуване в Средното художествено училище по приложни изкуства в родния си град.
През 2002 г. Музеят на занаятите в Троян организира изложба керамика на фамилия Йовкови – четири поколения. Участва в изложби в троянската градска галерия „Серякова къща”.
Участва заедно с баща си в биеналето в Тюфе/Превел (Франция) през 2007 г.
През 2009 г. участва в керамичното биенале в гр. Коруж (Швейцария), където е единствената българка, избрана между 818 кандидата от цял свят. Творбата ú е включена в Каталога на конкурса.

Нейни произведения са в колекции извън пределите на България.


Николай Йовков

Роден на 4 април 1948 г. в с. Абланица, Ловешко.
Баща му, Стоян Йовков е керамик, наследил занаята от своя баща Йовко Стоянов.
Завършва керамичното училище в Троян през 1967 г., а след това е приет в Художествената академия „Николай Павлович” в София. След завършването постъпва на работа като преподавател по керамика в Художественото училище.
Негови творби има в частни колекции във Франция, Швеция (където специализира през 2000 г.), Италия, САЩ, Япония, Германия.
Участва в ОХИ в Троян, София, Плевен.
Прави самостоятелни изложби в Орешак, Плевен и Трявна.
В произведенията му се наблюдава разнообразие от стилове и форми, но от петнадесет години се ориентира в изработването на търновска сграфито керамика, в която преобладават растителни и животински елементи.
През 2008 г. печели майсторско свидетелство в състезанието на керамиците, организирано от АЕК „Етър” в Габрово и организира своя изложба там през 2009 г.

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.