Новини

Новини

 Водно раждане вече и в Пловдив

Водно раждане вече и в Пловдив

15.4.2008 г. 11:53:48


Бъдещите майки в Пловдив вече могат да изберат да родят бебета си в специалната вана на болница “Свети Георги” в Пловдив.


Раждането във вода е нов метод за България и в момента се прилага само в две болници - в пловдивската "Свети Георги" и в софийската АГ "Света София", съобщи БНТ.


“Във ваната беше по-лесно, второто раждане ми беше по-добре от първото, по-леко.”, разказва родилата в специалната вана Теодора Димитрова. При раждането във вода преходът за новороденото към въздушната среда е по-плавен и то се адаптира по-добре. За да може бебето да се появи във вода обаче, не трябва да има патология на бременността.


“Раждането във вода не може да се практикува, когато бебето е едро или таза на майката да е тесен. При високо кръвно на майката, многоплодна бременност, седалищно предлежание на плода. Неща, които по принцип са по-рискови и при нормални раждания извън вода.”, обяснява д-р Виолета Паскалева от УМБАЛ “Св. Георги”.


Раждането във вода е описано за пръв път в медицинската литература още през 1805 година. У нас обаче то се практикува едва от година и половина. Водата създава усещане за безтегловност, отпуска мускулите и значително намалява болката – споделят жените, усетили предимствата на новия метод.


До момента нито една жена, родила в специалната вана на болница “Свети Георги” в Пловдив, не е поискала обезболяващи. По желание на майката, на водното раждане може да присъства и бъдещият татко.

News.dir.bg

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.