Личности в Пловдив

Личности в Пловдив

Д-р Теофил Груев, лекар и общественик (1884 - 1959)

Д-р Теофил Груев, лекар и общественик (1884 - 1959)

4.12.2012 г. 0:14:56
Лекарският корен

Д-р Теофил Христов Груев е роден в Габрово през 1884 година. Баща му, Христо Груев Данов от Клисура, е първи братовчед на книгоиздателя Христо Груев Данов. За да не ги бъркат поради еднаквите имена, двамата решават да направят промени: по-големият остава Христо Г.Данов, а по-малкият – Христо Груев.

Христо учи медицина в Одеса и става фелдшер в Габрово, където се оженва за Радка от стария габровски род Попстоеви. Радка, майката на д-р Т. Груев, е първа братовчедка на д-р Тота Венкова – първата българска лекарка (районната болница в Габрово носи нейното име). Тази среда, в която израства младият Теофил, естествено го насочва към медицината. Първо той учи в известната Априловска гимназия в Габрово, а след това в Първа мъжка гимназия в Пловдив, където се изучават класически езици, необходими за бъдещата му професия.

В Пловдив той живее в в къщата на Христо Г.Данов, който му е и настойник. След това Теофил заминава да следва фармация в Женева. След дипломирането си през 1907 г. се завръща в България и основава аптека в Асеновград. След няколко години работа сам си спечелва пари, за да продължи да учи медицина в Женева. В Швейцария д-р Т. Груев завършва паралелно два факултета – медицина и естествени науки. Прекъсва образованието си само веднъж, за да участвува като доброволец в Балканската война. Всеотдайната служба на младия офицер в полевите болници на фронта му донася два медала за храброст.

След второто си дипломиране в Женева д-р Т. Груев получава предложение за работа в Швейцария, но отново се завръща в Пловдив. По това време той се оженва за Невена Савова от Панагюрище. Двамата имат три деца – Радка, Христо и Добрина.

Първо кръвопреливане и първият рентгено-скопичен апарат в България

Д-р Т. Груев започва лекарската си практика в Държавната болница (днес – Медицински университет- Пловдив). Тук той прави първото кръвопреливане в България, описва редица болести у нас и лечението им, а също прави и едно от първите медицински описания на българските извори с минерални води.

Новаторският дух на д-р Т. Груев го насочва към най-новите постижения на медицинската техника за времето. През 1925 г. той отива да специализира Рентгенология в Париж, където един от професорите е великата Мария Кюри. След завръщането си д-р Т. Груев закупува първия в България рентгено-скопичен апарат. Средствата за тази апаратура са събрани от множество видни пловдивчани и от Граждански Клуб (на който д-р Т. Груев е активен член). За изключителната класа на този апарат (за времето си) може да се съди по факта, че такъв тип апарат (Кох&Щерцел), е изложен днес в музея на Рентген във Вюрцбург, Германия.

През 1928 г. д-р Т. Груев е поканен за Директор на Католическата болница (днес Военна болница) в Пловдив. На тази длъжност той остава до 1946 г. През това време при него идват за лечение много известни хора, включително и Йордан Йовков. Тук в Пловдив д-р Т. Груев обучава и редица бъдещи наши специалисти по вътрешни болести.

Обществена дейност

Д-р Т. Груев се изявява не само като един от най-добрите наши лекари по това време (наричат го „професора на Южна България”), но и като общественик, либерал-демократ, масон и анти-фашист.

Един интересен епизод от живота му е свързан със съдбовния март 1943 г. В нощта на депортацията на българските евреи в Пловдив д-р Т. Груев научава че всички еврейски семейства ги събират, за да ги изпращат нанякъде. Той отива на място и като не получава информация за причините за това събиране, решава да събуди и уведоми владиката Кирил, който му е приятел и пациент, и е известен с подкрепата си за евреите. Действията на Кирил през същата тази нощ алармират Царя и тригерират спирането на депортацията.

Д-р Т. Груев дълги години е председател на Лекарския съюз в Пловдив и няколко пъти председателствува Националния Конгрес по медицина. След 1944 г. той продължава обществената си дейност, като издействува от тогавашната Дирекция на Народното Здраве в София (изпълняваща функциите на Министерство), вторият Медицински факултет в България да се основе в Пловдив.

Д-р Т. Груев лично поканва много от новите професори в Медицинския Факултет в Пловдив и първият академичен съвет на бъдещия Медицински университет се провежда в дома му на ул.Дондуков No5. На това събрание пословичният със скромността си д-р Груев отклонява предложението да бъде първи декан и предлага постът да се заеме от по-млад колега.

Децата на д-р Груев, бъдещите лекари д-р Христо Груев и д-р Добрина Груева-Табакова (Кико и Беба, както ги знаят много стари пловдивчани), са едни от първите студенти в новия факултет. Разбира се заслугите на баща им не „пречат” след време следването им да бъде прекъснато за една година „по политически причини”. Независимо от това след дипломирането си и двамата стават уважавани лекари в Пловдив, достойни продължители на делото на баща си. Внуците също продължават хуманното начало – д-р Теофил Груев-младши е един от известните кардиолози в Пловдив, д-р Боряна Табакова-Хаджимаринова е дългогодишен педиатър, Невена Груева-Бонева е детска учителка, Славик Табаков е специалист по рентгенова техника, вице-президент на Международната организация по медицинска физика.

До края на живота с д-р Т.Груев преглежда и лекува пациенти, много от които безплатно. Той почива на 13 август 1959 г. Опелото му се води от стария му приятел – Патриарх Кирил, който идва специално за това. Всеотдайната работа на д-р Теофил Груев за хората и за Пловдив се помнят от хиляди и до сега.

Източник: Проф. Славик Табаков, King’s College London, внук на д-р Теофил Груев 


Венета Рангелова, 10.03.1960
Днешните тийнейджъри може би не знаят, че убийственото денс парче от музикалния филм "Флаш данс" има и българска версия - "Почакай, лято" . Именно тази версия изстрелва към върх...
Иван Спасов (1934 - 1996 г.)
Проф. Иван Спасов - голям български композитор, диригент, музикант, преподавател и дългогодишен ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.\r\n

Найден Геров (23.02.1823 - 09.10.1900)
(Информацията ни е основно базирана на студията на Георги Константинов). Роден в будното възрожденско г...
Иван Мърквичка (1856 - 1938)
Професор Иван Мърквичка (Ян-Вацлав Мърквичка), роден в с. Видим при Дуба, Чехия през 1856. Живописец, педагог; обществен деец. Учи в Пражката академия за изобразителни изкуства и в Мюнхенската...
Йордан Методиев Ковачев (06.10.1895 г. - 19.02.1966)
Pоден в Пещера на 18.Х.1895 в семейство с опазени нравствени ценности и битови традиции. Баща му е от гр. Белица, Разложко, отран...
Асен Златев (род.1960)
Assen ZlatevРоден е на 23 май 1960 г. в Царимир, Пловдивско. Остава без баща на 10 години. Това е причината, по неговите думи, майак му да го ориентира ...
Димитър Панов (1902-1985)
Димитър Панов (Димитър Панов Иванов), български драматичен артист /1902-1985/. Дебютът му на пловдивска сцена е през 1955 година в "Чехов спектакъл" (пет малки коме...
Начо Културата - Атанас Кръстев (1922 - 2003)
(на снимката горе - Начо Културата е вдясно, обличан от своя приятел, режисьора Крикор Азарян)\r\nПловдив наскоро загуби една от най-изявените си културни личности  - А...
Недялчо Тодоров (1940)
Професор Недялчо Тодоров е роден през 1940 година в Пловдив. Завършва музикална гимназия в Пловдив, след което Държавната музикална академия в София със специалност цигулка в класа на професор Влад...
Костаки Пеев (Пловдив, 1843-1920)
Обществен и стопански деец. По време на Априлското въстание (1876 г.), е арестуван от турските власти.