Новини

Новини

Вежди Рашидов с изложба в Пловдив

Вежди Рашидов с изложба в Пловдив

3.2.2012 г. 10:00:00
В събота, 04 февруари, 2012 г., от 17,30 ч. часа в Залите за временни експозиции на Градска Художествена Галерия - Пловдив ще бъде открита ретроспективна изложба "Портретът" на г-н Вежди Рашидов, Министър на културата на България.

С тази изложба авторът отбелязва 60-годишния си юбилей. Експозицията бе показана първо в Галерия "Средец" на Министерството на културата.

Представените скулптури са малка част от портретите, изваяни от Вежди Рашидов в продължение на близо 40 години. В ГХГ-Пловдив ще можете да видите образите на Сезар, Борис Димовски, Георги Божилов - Слона, Гауди, Георги Трифонов, Лячо, Светлин Русев, Петьо Блъсков, Йоан Левиев, Ди Киро, Начо Културата, Доньо Донев и много други съвременници. Снимките на фотографа г-н Иво Хаджимишев на бронзовите скулптури и черно-бели портретни фотоси на В. Рашидов също са част от представената изложба.

"Портретът е послание за образ, винаги ми е бил интересен образът на човека, характерът му, преживяванията му. За първи път събирам на едно място част от скулптурните портрети, които съм правил близо 40 години. В тези образи е и моята чувствителност, а самите хора, които съм портретувал, са ми близки и безкрайно интересни", сподели Вежди Рашидов по повод откриването на юбилейната си изложба. Творбите са част от колекциите на Националната художествена галерия, СГХГ, Балабановата къща - Старинен Пловдив, както и на частни колекционери.

Plovdiv24.bg
Plovdiv Hotels
19.7.2002 г. 15:40:15
Plovdiv Hotels µ@®¥¶...