Новини

Новини

 Национална конференция на Председателите на Общински съвети и Кметовете на Общини в Република България

Национална конференция на Председателите на Общински съвети и Кметовете на Общини в Република България

18.1.2007 г. 14:57:49
Национална конференция на Председателите на Общински съвети
и Кметовете на Общини в Република България
„Европейският съюз и българските местни власти –
конвергенция и партньорство”
19-20 Януари’ 2007 год.
„НОВОТЕЛ ПЛОВДИВ”, гр. Пловдив


Националната асоциация на действащите председатели на общински съвети в Република България (НАДПОС-РБ) провежда за трета поредна година национална конференция. За 2007 год. форумът е на тема: "ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И БЪЛГАРСКИТЕ МЕСТНИ ВЛАСТИ – КОНВЕРГЕНЦИЯ И ПАРТНЬОРСТВО”, 19-20 Януари’ 2007 год., “НОВОТЕЛ ПЛОВДИВ”, гр. Пловдив. Конференцията се явява първият знаков национален форум на местната власт в България след приемането ни в Европейския съюз и събира на едно място над 200 Председатели на Общински съвети и Кметове на Общини в Република България.

Форумът се провежда в партньорство с Представителството на Европейската комисия в Република България, Националното сдружение на общините в Република България, Инициатива местно самоуправление на Американската агенция за международно развитие, Фондацията за реформа в местното самоуправление и Болкан асист. Ще вземат участие представители и експерти от 40-то НС, Министерски съвет и водещи НПО с компетенции в местното самоуправление. Научната подкрепа за провеждането на конференцията оказват Университета за национално и световно стопанство - гр. София и Стопанска академия “Д.А.Ценов” – гр. Свищов. Финансова подкрепа за конференцията е осигурена от Американската агенция за международно развитие и „Общинска банка” АД.

В конференцията ще вземат участие Д-р Иван Чомаков – Кмет на Община Пловдив, Г-н Ремзи Осман – Председател на Парламентарната комисия по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство към 40-то Народно Събрание, Г-н Кирил Ананиев – Зам.-министър на финансите при Министерски съвет на Република България, Г-н Любомир Дацов – Зам.-министър на финансите при Министерски съвет на Република България, Г-н Ван дер Енк – заместник-ръководител на Представителството на ЕК в България, Инж. Тодор Петков – Областен управител на Област Пловдив, Д-р Красимир Мирев – Председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България, Г-н Емил Савов – Директор на програма ИМС на Американската агенция за международно сътрудничество и Г-н Иван Беловски – Изпълнителен директор на „Общинска банка” АД.

Четвъртата година от мандата на местната власт (2004-2007 год.) е първа година от пълноправното членство в Европейския съюз. В условията на мащабна нормативна конвергенция е наложително да се дебатира способността на законодателната уредба на общинската власт за ефективно самоуправление на местните общности чрез делегираните органи на властта. Взаимодействието между местната власт, областните администрации и ресорните министерства при усвояването на структурните фондове на ЕС изисква от Общинските съвети и общинските администрации работещи механизми за програмиране и проектно управление.
Целта на конференцията е да интегрира в средата на пълноправно членство в ЕС и конституционна реформа дебата за законодателни промени и управленски решения чрез развитие процесите на децентрализация на финансовите ресурси, отговорностите и правомощията за създаване на ефективна мрежа от институции на българската местна власт за партньорство с институциите на ЕС за постигане на конвергенция и растеж.

Основни моменти, които се поставят във фокуса на програмата на конференцията са:

➢ Управленско адаптиране на българската местна власт за административно функциониране в условията на пълноправно членство в ЕС.
➢ Развитие капацитета на местната власт за усвояване на структурни и кохезионния фондове.
➢ Местни избори’ 2007 – приоритети за промени в Закона за местните избори и Закона за местното самоуправление и местната администрация.
➢ Годишно програмиране на Общинските планове за развитие (2007-2013 год.), съгласно Закона за регионалното развитие.
➢ Въвеждане на системи за управление на контрол по функции и дейности в българските общини.

На конференцията ще се връчи и ежегодната награда на НАДПОС-РБ под патронажа на Министъра на финансите на РБългария доц. д-р Пламен Орешарски „Общински финансист на 2006 год.” (национален носител на наградата с трима подгласници) по конкурса НАДПОС-РБ „Иновационни практики в общинските финанси”. Наградата ще бъде връчена от г-н Кирил Ананиев - зам.-министъра на финансите на Република България и доц. д-р Андрей Захариев – председател на Управителния съвет на НАДПОС в РБ на Кметовете и финансовите директори на номинираните 4-ри общини. Конкурсът се провежда за трета поредна година.

Награда се присъжда за особен принос в утвърждаването на местното финансово управление и разпространението на добри практики сред останалите български общини. На предходните два конкурса (за 2004 и 2005 год.) отличените общини бяха Община Варна /два пъти носител на голямата награда/, Община Шумен и Община Велико Търново /категория големи общини/, Община Своге и Община Мездра /категория средни общини/ и Община Борово и Община Никопол /категория малки общини/. Общините, победители в конкурса ще бъдат обявени в рамките на церемонията по откриването на конференцията след 14,20 часа на 19-ти януари, 2007 год.
Чрез заключителен документ на конференцията ще се обобщят резултатите от форума и пленарните сесии. Информация за конференцията ще се публикува на интернет сайта на асоциацията - www.nadpos-bg.org.


Управителен съвет
НАДПОС-РБ

Днес е Световният ден на книгата и авторското право
Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г.
22 април - Международен ден на Земята
На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята.
143 години от Априлското въстание
Отбелязваме 143 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.
Авиомузеят в Крумово отваря врати за празника на авиацията и космонавтиката
Днес честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.
Международен ден на ромите
Днешният ден е празник за ромската общност по цял свят.
Ден на лъжата или Ден на хумора? За деня на хумора и шегата почти сериозно
На първи април си спомняме, какви сме били през останалите 364 дни на годината. (Марк Твен)
Преди 104 години правим скок във времето...
През 1916 година в 24.00 ч на 31 март, България прави "скок в бъдещето" - вместо 1 април настъпва 14 април...
 27 март - Международен ден на театъра
Мисията на театъра е да събира в едно хората, идеите, чувствата и Международният ден на театъра 27 март е една от най-значителните прояви на тази мисия.
Днес е БЛАГОВЕЩЕНИЕ
менници: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел, Бонка.Обредна трапеза: риба (печена или варена), шарена пита, лучникПразникът е наричан още Благовец, Б...
Днес е Тодоровден
Днес е Тодоровден
23.3.2024 г. 9:00:00
Именници: Тодор, Тодорка,Теодор, Теодора. Обредна трапеза: пита с мая, леща, чорба от гъби.