Галерии

Арбанаси

Световноизвестното село Арбанаси е разположено върху Арбанашкото плато, на 4 км. от Велико Търново. С изключителната си архитектура и природни дадености, селото е истински рай за туристите. Арбанаси е известно с монументалната си и неповторима архитектура. Къщите и църквите в селото се славят с външната и вътрешната си декоративна украса, дърворезби и стенна живопис, датиращи от периода 16-18 век. Арбанаси е едно от най-самобитните и живописни селища в България, затова през него минават маршрутите на много туристи, учени, хора на изкуството. В селото има пет църкви и два манастира, строени в края на 16-ти и началото на 17-ти век. "Рождество Христово" е най-старата от тях и с най-живописна декорация. Най-голяма е църквата "Свети Архангели Михаил и Гавраил". Най-малка е църквата "Св. Атанас", строена през 1637 г. Църквите "Св. Георги" и "Св. Димитър" датират съответно от 1661 г. и 1612 г. Непосредствено до селището са построени и двата действащи в момента манастира - "Св. Никола" и "Успение Богородично". Атракция за туристите в Арбанаси са къщите музеи - Констанцалиевата и Хаджиилиевата къща. Двете са типични представители на известния монументален архитектурен стил, характерен за Арбанаси през периода 18-19 век. 


По пътя към Арбанаси

По улиците на Арбанаси

В памет на загиналите във войните през 19-ти и 20-ти век.

Поглед към къщите на Арбанаси

Къща в Арбанаси

Кандиларовата къща, строена през 17-ти век

Констанцалиевата къща, строена 17-ти - 18-ти век

Каменен зид около къщата

Констанцалиевата къща е строена през 17 век. Приземният й етаж е изграден изцяло от камък. Главният вход е защитен със здрава обкована врата и специално създаден за охрана отвор с издадена навън решетка. Обзавеждането на просторните помещения придава на голямата къща-крепост уютност и интимност, подсилени от богатата украса, изработена от майстори с висока култура и според изискванията на стопани с добър вкус и финансови възможности.

Това е една от големите запазени и богато украсени къщи в Арбанаси и датира от XVII в. По-късно къщата е купена от Атанас Костанцалията, под чието име е известна и днес. По време на земетресението през 1913 г. тя е разрушена. По-късно е откупена от Леон Филипов, реставрирана с негови средства и предадена на музея.

До втория етаж се излиза през главния вход. Той се състои от голяма приемна, гостна (хает), вдясно е зимната спалня, а другата врата от хаета отива за коридора разпределител (фхоризмото).

Цялостната вътрешна украса на таваните e гипсова и дървена (с профилирани летви, дърворезба по долапите) - свидетелства за културата, вкуса и изискванията на стопанина към майстора строител. след реставрацията през 1958 г. в къщата е подредена експозиция, показваща бита през XIX в.

Икона, донесена от странство в къщата.

Стая на родилката

Кладенец в двора, строен през 17-ти век

Дворът на къщата