Галерии

Копривщица

Архитектурният резерват Копривщица е сгушен в пазвите на Същинска Средна гора, край р.Тополница, на 1050 м. надморска височина. Своя най-голям разцвет градът достига през втората половина на ХІХ век, когато Копривщица е наброявала над 1000 къщи и 12000 жители. Ярък израз на благополучието и авторитета на копривщенци са издигнатите по това време две черкви, множество красиви и функционални къщи, мостове и чешми.

Според видния възрожденец Захари Стоянов, "Копривщица е била цели векове република без сенат и министри, без харти и президенти, десет пъти по-либерална от френската и сто пъти по-демократична от американската."

Родните къщи на най-видните представители на града, дали своя принос в национално-освободителните борби и културното развитие на страната, днес са превърнати в домове музеи. Това са къщите-музеи на Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Димчо Дебелянов, Найден Геров и др.

Найден Геров Найден Геров
Найден Геров
 Къщата на Найден Геров Къщата на Найден Геров - видния деец на българското Възраждане, роден преди 180 години в семейството на копривщенския даскал Хаджи Геро Добревич-Мушек. Найден Геров завършва гимназия и висше образование по административни и стопански науки в Ришельовския лицей в Одеса. Автор на първата българска поема "Стоян и Рада", на първия ни учебник по физика, той става родоначалник и на българския художествен пътепис. По негов почин денят на светите братя Кирил и Методий – 11 май, започва да се чества като патронен празник на българското училище. Най-забележителното творческо дело на Найден Геров е неговият "Речник на българский язик". Събиран и сътворяван търпеливо в продължение на половин век, той съдържа 70 000 думи и над 20 000 пословици, народни песни и изрази от живия език на всички български краища.
Семейни хотели Семейни хотели
Семейни хотели
 Много от къщите са реставрирани и превърнати в уютни семейни хотели.
Почивка в Копривщица Почивка в Копривщица
Почивка в Копривщица
 Красотата на възрожденските къщи,китната зеленина и тишината правят почивката в Копривщица чудно изживяване.
Къщата на Д.Дебелянов Къщата на Д.Дебелянов
Къщата на Д.Дебелянов
 Родната къща на  поета Димчо Дебелянов - е реставрирана и през 1958 г. е превърната в къща-музей.              " Да се завърнеш в бащината къща,  когато вечерта смирено гасне  и тихи пазви тиха нощ разгръща  да приласкае скръбни и нещастни."     ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ е роден на 28 март 1887 год. в гр. Копривщица. През 1896 год. след смъртта на баща му, се изселват в гр. Пловдив. Там Димчо е ученик в "Жълтото училище", после учи в мъжката гимназия "Александър I", където пише първите си стихотворения, които после изгаря. През 1904 г. семейството му се преселва в гр. София. През 1906 г. в сп. "Съвременност" са отпечатани първите публикувани творби творби на поета: "На таз, която в нощи мълчаливи", "Когато вишните цъфтяха" и др. които са подписани с името ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ. Бил е на 19 години. Негов кумир по това време е бил Пенчо Славейков, малко по-късно и Яворов.През 1907 год. и през следващите само девет години от краткия му живот Димчо Дебелянов сътрудничи на "Българска сбирка", "Съвременник", "Нов път", "Оса" и много др. В хумористичните издания той печата сатирични творби с псевдоними: Аз, Амер, Тафт, Сулбатьор и др. Есента на 1907 год. се записва в юридическия факултет, следващата година се записва в историко-филологическия факултет - литература, но следва само две години. В края на октомври 1912 г. Димчо Дебелянов постъпва в казармата на 22 пехотен тракийски полк в гр. Самоков. Две години по-късно е произведен в чин подпоручик. На 29.01.1916 год. Димчо Дебелянов пристига на фронта където престоява около осем месеца. Загива на 2 октомври 1916 г. в боя близо до Демир Хисар като командир на рота, навършил 29 години и 6 месеца.          
Оригинална атмосфера Оригинална атмосфера
Оригинална атмосфера
 Оригинална атмосфера цари в дома -музей на Димчо Дебелянов. "Смирено влязъл в стаята позната,  последна твоя пристан и заслона,  да шъпнеш тихи думи в тишината,  впил морен поглед в старата икона"
Домът на Т.Каблешков Домът на Т.Каблешков
Домът на Т.Каблешков
Къщата -музей на Тодор Каблешков Тодор Лулчeв Каблешков (01.01.1851 г., Копривщица - 16.06.1876 г., Габрово), български революционер, един от ръководителите на  Априлското въстание през 1876 г. Роден в заможно семейството. Началното си образование получил в родния си град, а по-късно учил в Пловдив (1864-67) и в лицей в Константинопол (1868-71). През 1876 г. оглавил тайния революционен комитет по подготовката на въстанието в Копривщица. След обявяване на въстанието бил взет в плен и, за да не бъде подложен на издевателства, се самоубил (16 юни 1876). Архиерейският наместник на Габрово, който се ползвал с доверието и уважението на пашата, поискал и получил разрешение мъртвецът да бъде опят и погребан според християнските обреди. На 17 юни тялото на Каблешков, облечено в нови дрехи и покрито с цветя, в присъствието на много българи било опято от габровски свещеници. При покойника патриотичните габровци поставили за опело и костите на двама въстаници от четата на Хаджи Димитър, обесени в 1868г.
Паметникът на Т.Каблешков Паметникът на Т.Каблешков
Паметникът на Т.Каблешков
Тодор Каблешков написва историческото кърваво писмо до Волов и Бенковски в Панагюрище, като изписва на него кръст от кръвта на убитите турци - един уникален исторически документ, непознат за други страни и народи, написан от високообразован и предан на делото автор.    "Братя! Вчера пристигна в село Неджеб ага, из Пловдив, който поиска да затвори няколко души заедно с мене. Като бях известен за вашето решение, станало в Оборищкото събрание, повиках неколко души юнаци и след като се въоръжихме, отправихме се към конака, който нападнахме, и убихме мюдюра с няколко заптии… Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!… Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище…             Копривщица, 20 априйл 1876 г.   Т. Каблешков"
Първата пушка Първата пушка
Първата пушка
 Паметникът на първата пушка, пукнала да възвести началото на Априлското въстание рез 1876 г.
Калъчевият мост Калъчевият мост
Калъчевият мост
 Калъчевият мост - мястото, където е пукнала първата пушка на въстанието срещу османлиите.
 Възрожденска къща Възрожденска къща
Възрожденска къща
 Възрожденска Копривщенска къща
Художествената галерия Художествената галерия
Художествената галерия
 Старото училище - днес художествена галерия.
Река Тополница Река Тополница
Река Тополница
Още един мост над река Тополница, помнещ стъпките на пламенните борци за свобода.
Копривщица Копривщица
Копривщица
Художествената галерия.
Паметникът-костница Паметникът-костница
Паметникът-костница
 Паметник на загиналите в борбата за народна свобода.
Балканът Балканът
Балканът
 А над всичко това, гордо се издига Балканът...