Празници и Обичаи

12 декември - Св.Спиридон Чудотворец, епископ Тримитунтски

Именници: Спиридон, Спиро

Празникът е посветен на Св. Спиридон Тримитунтски, кипърски епископ от ІV в. Той носи традиционната за него шапка, плетена от върбови вейки, която се свързва с името му (на гръцки speira означава ‘плетеница, мрежа, кошница). В дясната си ръка държи тухла, от която нагоре излиза пламък, а надолу тече вода. Според една легенда, съчинена през VІІ в. от Теодор Пафоски, на Първия вселенски събор в Никея през 325 г. св. Спиридон прави чудо и разлага тухла на съставните й елементи, за да докаже Божията троичност в противовес на еретика Арий.

Вярата в светеца, който предпазва от кожни заболявания, е породила обичая жените да правят специални обредни хлябове и да ги раздават за здраве. Св. Спиридон е тачен и като закрилник на занаятчиите и козарите - затова в Благоевградско денят се празнува за опазване на добитъка и особено на конете. Жените месят погачи и ги раздават топли, тичайки.
 
Денят на Св. Спиридон е известен в страната като "Денят на майсторите". Свети Спиридон е покровител на обущарите, грънчарите, казанджиите и изобщо на всички занаятчии.