Новини

Новини

Ражда се една добра идея за Деня на българските будители

Ражда се една добра идея за Деня на българските будители

31.10.2003 г. 0:00:00

 1 ноември в България се почита за Ден на българските будители. Тази година група родолюбиви пловдивчани са подели инициативата, в града под тепетата да бъде съграден Мемориален храм на духовността. В него ще бъдат вписани имената на наши съвременни писатели, художници, театрали, обществени дейци, учени, които са свързали живота си с Пловдив. Учредено е сдружение, с председател радка Колева – директор на библиотека “Иван Вазов”, което ще набира средства за изграждането на мемориала.
 Ще бъде обявен конкурс от Общинския съвет за пластично решение на мемориалния комплекс, който ще бъде разполойен на ул. Иван Вазов до Народната библиотека. Инициаторите са си дали срок, откриването на мемориала да бъде на 1 ноември 2004 година. До тогава те се надяват всички пловдивчани, които ратуват за града си и искат да оставят своята диря, да подкрепят дарителската акция. Дарените суми ще се набират по сметка на Сдружението:
 Общинска банка-Пловдив-сметка 1011164306; код 13072815
 За всяко дарение ще бъде сключен Договор и обявен размерът му.
 За 2003 година за следовници на българските будители са обявени доайенът на композиторът Асен Диамандиев и математикът Кирил Атанасов – директор на Математическа гимназия Пловдив. Празникът ще започне днес от 17.30 в залата на библиотека “Иван Вазов”. Преди това ще бъдат поднесени цветя на паметника на видния деец на българското Възраждане Найден Геров – роден преди 180 години в семейството на копривщенския даскал Хаджи Геро Добревич-Мушек.
 Найден Геров завършва гимназия и висше образование по административни и стопански науки в  Ришельовския лицей в Одеса. Автор на първата българска поема "Стоян и Рада",  на първия ни учебник по физика , той става родоначалник и на българския художествен пътепис. По негов почин денят на светите братя Кирил и Методий – 11 май, започва да се чества като патронен празник на българското училище. Най-забележителното творческо дело на Найден Геров е неговият "Речник на българский язик". Събиран и сътворяван търпеливо в продължение на половин век, той съдържа 70 000 думи и над 20 000 пословици, народни песни и изрази от живия език на всички български краища.

 

Св. Екатерина
Св. Екатерина
24.11.2019 г. 10:00:00
На 24 ноември църквата отбелязва паметта на Великомъченица Екатерина. Екатерина била чудно хубава и изключително религиозна девойка, родом от Александрия. Един ден в ...
Св. княз Александър Невски
Именници: Александър, Александра, Сашо, Сашка, Цанко (името „Александър” е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете").
Въведение на Божията Майка в храма - Ден на християнското семейство
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници - Въведение на Божията Майка в храма, честван и като Ден на християнската младеж и семейство.
Св. апостол и евангелист Матей
Чества се на днешния ден, 16 ноември (29 ноември стар стил).
КОЛЕДНИ ЗАГОВЕЗНИ (преди Коледните пости)
Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговелки" - тъй се нарича денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно.
Днес е Св. Мина (Мчц-и Св. Мина, Св. Виктор и Св. Викентий; Преп. Теодор Студит; Мчц-а Стефанида)
Именници: Минчо, Мина, Минка; Виктор, Виктория; Викентий.\r\nНа 11 ноември православната църква отбелязва празника на Свети Мина,
8 ноември - Архангеловден (Събор на Св. Арх.Михаил)
Именници: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен, Милена\r\nОб...
ГОЛЯМА (АРХАНГЕЛСКА) ЗАДУШНИЦА - първата събота преди Архангеловден
Голямата, или още както още я наричат Архангелската Задушница, е първата събота преди Архангеловден. .
Днес e Денят на народните будители
Денят на народните будители се отбелязва като един от големите български празници, с който се припомня за делото на всички онези българи, допринесли за Освобождението ни
Днес е Мишкин ден
Днес е Мишкин ден
27.10.2019 г. 10:00:00
Не пипайте остри предмети Жените да не докосват ножове, игли, куки и сечива