To:
From:
Относно:
Бележки:
 
Captcha
Въведи кода от картинката
 

Асен Златев (род.1960)Assen Zlatev
Роден е на 23 май 1960 г. в Царимир, Пловдивско. Остава без баща на 10 години. Това е причината, по неговите думи, майак му да го ориентира към спортното училище "Васил Левски" в Пловдив. Тя помолила Мишо Карушков (братовчед на първия треньор на Асен - Ганчо Карушков) да "уреди" детето в спортното училище заради пансиона. Асен обаче издържа изпитите, покрива нормативите отлично и е приет в училището. Така започва една шеметна кариера...
Assen Zlatev
Олимпиадата в Москва е първа и последна за Златев. Той се готви за 4 олимпиади, но не участва на три по независещи от него причини:
- през 1984 г., идва бойкотът на олимпийските игри в Лос Анжелис.
- през 1988 г., часове преди да излезе на подиума в Сеул, националният ни отбор се оттегля от участие.
- през 1992 г. пък не участва в Барселона, защото се разболява.
Затова и олимпийската му титла е само една. Ето и разказът му за спечелването й:

"Времето преди надпреварата ще запомня с интензивните тренировки. Между 5 и 8 часа прекарвахме в залата, кой колкото може да издържи", спомня си днес шампионът. Самият той едва от няколко месеца е в националния отбор, чийто треньор е легендарният Иван Абаджиев.

"Представителят на СССР Александър Первий беше много силен. Наложи се да правим по няколко поправки на световните рекорди, за да излъчим шампиона. В крайна сметка и рекордът, и титлата останаха за мен", разказва медалистът. Преди московската олимпиада върховият резултат в изтласкването е 197,5 кг, а след състезанието той вече е покачен до 205,5 кг!

"Куриозното беше, че след моя втори опит руснакът трябваше да поиска 205 кг. Аз бях изтласкал 200 кг, но го водех в изхвърлянето с 2,5 кг, а бях и с по-малко лично тегло. Изтласкаше ли ги, ме биеше. Но не успя да се справи с щангата и аз станах първи. Тогава той заяви тежест от 205 кг в четвърти извънреден опит, просто за да докаже на себе си и на публиката, че може и че неговата загуба е случайна. Изтласка ги, но този опит не бе зачетен за класирането. Аз поисках при третия си опит 205,5 кг. Като излизах на подиума, цялата зала ме освиркваше, понеже мислеха, че няма да успея. Аз обаче доста добре вдигнах щангата и освиркването премина в ръкопляскания".

Асен е капитан на националния отбор повече от 11 години. 14 г. няма загуба на подиума. Винаги е бил лидер в отбора. Добри приятели, са му Антон Коджабашев, Пламен Аспарухов, Благой Благоев и Минчо Пашов, с които поддържа и до днес връзка.

И до днес Златев почти всеки ден е в залата. Почти не е спирал да поддържа форма. Рано сутрин спортува между един и два часа. Прави силови упражнения, гимнастика и бягане по Гребната. В малкото си свободно време обича да чете исторически книги, повече документални. Често отделя време и за двете си дъщери, които тренират художествена гимнастика в "Тракия" при бившата националка Ваня Георгиева.

Но бизнесът му няма нищо общо със спорта. Сега Асен Златев се занимава с млекопреработване - повече от 10 години. Решава, че трябва да произвежда най-българското ядене - сиренето. И се захваща с мандраджийството. В един момент се оказва, че той е първият голям шампион, който има своя частна мандра. Assen ZlatevAssen ZlatevAssen ZlatevAssen Zlatev

"Почетен гражданин" е на Пловдив от 2000 година.Assen ZlatevAssen ZlatevAssen ZlatevAssen ZlatevAssen ZlatevAssen ZlatevAssen ZlatevAssen Zlatev