To:
From:
Относно:
Бележки:
 
Captcha
Въведи кода от картинката
 

Борис Христов (1914 – 1993)



Роден на 18 май 1914 г. в Пловдив.

Борис Христов е български оперен певец-бас.
Един от най-известните оперни изпълнители на 20-ти век.

Завършил Право, той е забелязан от цар Борис ІІІ, докато пее в прочутия хор "Гусла" и получава стипендия да учи оперно пеене в Рим. След това учи вокално майсторство в Залцбург.

През 1946 г. е професионалният му дебют - изпълнява партията на Пимен от операта "Борис Годунов" (едновременно в Рим и в Миланската скала). През 1948 г. за първи път изпълнява ролята на Борис на сцената на "Cagliari". През 1949 г. дебютира в "Ковънт Гардън" като Борис Годунов - роля, която ще изпълнява неизменно на тази сцена в периода 1958-1974 През 1950 г. е поканен от ръководството на "Метрополитен Опера" за ролята на Филип ІІ от "Дон Карлос", но властите в САЩ му отказват входна виза, заради действащия тогава "Закон за вътрешната безопасност на МакКаран"; 6 години по-късно, през 1956 г. дебютира на американска сцена в ролята на Борис.

През периода 1957-1963 г. пее многократно на сцената на Чикагската опера и въпреки че забележителната му кариера е свързана с всички значителни оперни театри по света, той така и не успява да излезе на сцената на "Метрополитен".

Последният му концерт е на 22 юни 1986 в Българската академия в Рим.
В световноизвестния Британски музей, в специална зала е уредена експозиция на сценичните костюми на Борис Христов, Мария Калас и Лорънс Оливие. През 1986 г. в Рим е открита "Българска Академия за изкуство и култура Борис Христов".

Великият българин дарява дома си на българската държава, за да се грижи за развитието на млади оперни певци, а родният му дом в София става "Музикален център Борис Христов" за подготовка на млади дарования.

Умира на 28 юни 1993 г. в Рим.