To:
From:
Относно:
Бележки:
 
Captcha
Въведи кода от картинката
 

Христо Г. Данов (1828 - 1911)



Учител, книжовник, основател на организираното книгоиздаване в България; дописен (1881), след това почетен член (1900) на Българското книжовно дружество (дн. БАН). През 1854-1856 година е учител в пловдивското Епархийско (централно) класно училище „Св. св. Кирил и Методий. Тогава излиза и първата книга, издадена от него - `Старопланинче. Календар за 1856 високосна година.`

През 1857 година учредява в Пловдив (заедно с учителя Я. Трувчев и книговезеца Н. Бояджийски, по-късно - в сътрудничество с Й. Груев) `Дружествена книговезница`, която се превръща в книжарница и издателство; от 1862 година работи под фирмата `Книгоиздателство Хр. Г. Данов и с-ие` с клонове в Русе и Велес (1867), София и Лом (1880). Печата главно учебници и учебни помагала, издава и първите стенни географски карти. Макар и ограничено, издава отделни съчинения от древногръцки, руски и западноевропейски класици - Еврипид, Тургенев, Мопасан, Жул Верн.

През гози период излиза и неговото списание `Летоструй или домашен календар` (1869-1876). През 1874 година (заедно с търговеца Я. Ковачев) обзавежда във Виена българска печатница, пренесена през 1878 година в Пловдив, когато по почин на Т. Бурмов, вицегубернатор на града, и с финансовата подкрепа на Временното руско управление, Христо Г.Данов започва да издава първия общобългарски вестник `Марица` (1878-1885).

Той е и активен общественик - от 1896 до 1899 година е кмет на Пловдив; едно от значителните му начинания по това време е залесяването на градските хълмове Бунарджика и Сахаттепе.

Христо Г. Данов умира на 11.12.1911 г. и е погребан в църквата “Св.Богородица”

Дановата къща в Стария град се намира в непосредствена близост до църквата`Св. Богородица`, на ул. Хайне 2. Къщата е строена в средата на 19-ти век. Нейните каменни основи са иззидани върху масивна скала, от която се открива неповторима панорамна гледка към възрожденския град. В тази къща за известно време е живял Алексей Николаевич Церетелев, чието име е тясно свързано с един от най-драматичните моменти от живота на България - Априлското въстание, Руско-турската Освободителна война през 1877-78 година и уредбата на токущо освободената българска държава. Сега в Дановата къща е подредена специална експозиция, посветена на българското книгоиздаване.

(информацията е взета от книгата на Георги Райчевски `Пловдивска Енциклопедия`, 1999)