To:
From:
Относно:
Бележки:
 
Captcha
Въведи кода от картинката
 

отец Павел Джиджов (1919 - 1952)



Отец Павел Джиджов е роден в Пловдив на 19.07.1919 г. в католическо семейство. През 1926 г. става ученик в началното училище на успенците “Св. Андрей”, Пловдив. От 1931 г. до 1938 г. учи в Пловдивския колеж “Свети Августин”.

През 1938 г. става послушник-успенец в Нозероа – Франция и приема името Павел, с което е познат. Следва философия и теология в гр. Лормоа край Париж до 1942 г. Същата година дава обет завинаги при Успенците. Поради заболяване е принуден да се завърне в България, но продължава задочно богословското си образование. През 1945 г. е ръкоположен за свещеник от латински обряд в Пловдив.

Изпратен е за свещеник във Варна, където следва икономика и социални науки с цел по-късно да се заеме със стопанската дейност и домакинството на мисията. Отец Павел е много добър и активен студент и упражнява голямо влияние върху състудентите си. Не е крил антикомунистическите си убеждения.

Настоятелите му поверяват домакинството на колежа “Св. Августин” в Пловдив, а по-късно е назначен за иконом и снабдител на източния Викариат. Често е следен от милицията и през нощта на 04.07.1952 г. е арестуван в Семинарията на Успенците в Пловдив, заедно с отец Камен Вичев. Отец Павел Джиджов е втори в списъка на обвиняемите в католически заговор срещу сигурността на държавата. Разстрелян на 11 ноември 1952 г.

\\  Понтификалната меса на 26 май 2002 г. осъществи беатификация (обявяване за блажени - от папа Йоан Павел II ) на трима български отци – това са отец Камен Вичев, отец Павел Джиджов и отец Йосафат Шишков.