To:
From:
Subject:
Notes:
 
Captcha
Enter the code from the picture
 

Новият джаз сезон в Пловдив започва с "Диана Младенова пее Монк"



Есенно-зимният джаз сезон в Пловдив ще бъде открит на 1 октомври в "Петното". Цяло лято Летните сцени "Конюшните на царя" в Стария град бяха мястото за изява и забавление на музиканти и фенове на джаза, а сега удоволствието се пренася на закрито в емблематичния клуб.
Джазовата есен идва с представянето на проекта "Диана Младенова пее Монк". Концертът започва в 21 часа на новата сцена на горния бар.

Заедно с колегите си Мирослав Турийски - пиано, Александър Леков - бас, Начо Господинов - ударни, и Петър Момчев - саксофон, талантливата млада певица Диана Младенова ще изпълни шедьоври на един от най-чудатите и загадъчни джазмени на ХХ век.
Стилът на гениалния композитор и пианист Телониъс Монк (1917-1982) не може да се вмести в рамките на нито едно от направленията на модерния джаз. Творбите му се отличават с дисонанси и непривични акценти, с неочаквани мелодични ходове и изненадващи паузи, които ги превръщат в уникални образци в жанра.

Зрелостта на творчеството му настъпва след средата на 50-те години, когато свири с младите тенор-саксофонисти Съни Ролинс и Джон Колтрейн. През 70-те години изявите му са инцидентни, но му носят невероятен успех - участва в "Гигантите на джаза" заедно с Дизи Гилеспи и Съни Стит, както и на фестивалите в Ню Порт.

Наред с Дюк Елингтън Монк е най-почитаният композитор в джаза, създал неподражаемите "Round Midnight", "Blue Monk", "Straight No Chaser", "Epistrophy" и др.

(c) Aspekti.info